genomineerd:
2016, 2017, 2018 en 2019

 

Klassieke muziek in Winterdijk30b - de Moderne tijd

Beginnend op 13 november 20:00
Categorieën: muziek, lezingen, klassiek

Stichting Winterdijk30b presenteert in de maanden september, oktober en november 2019 telkens een lees-luisterlezing over klassieke muziek, zowel de muziekgeschiedenis als de componisten komen daarbij aan bod.

De avonden worden verzorgd door Joop van Velzen M.Sc./M.A., onder andere docent aan de HOVO in Tilburg en bij de Volksuniversiteit ’s-Hertogenbosch.  

Het worden stuk voor stuk prachtig toegelichte, deskundige presentaties van en over muziek die vanaf de Barok tot en met de moderne tijd ‘uit de pen vloeide’ van zowel mannelijke als vrouwelijke componisten!

Uniek is dat de bezoekers van elk van de presentaties een digitaal document ontvangen, inclusief beeld- en geluidsfragmenten in de volgorde als waarin ze tijdens de presentaties te zien en te horen waren.

Programma
Het programma 'Klassieke muziek in Winterdijk30b 2019' omvat drie voordrachten, die steeds beginnen om 20.00 uur op:
- woensdag 18 september, de Barok, met muziek van Vivaldi en Bach, (lees meer)
- woensdag 16 oktober en, de Romantiek met muziek van o.a. Van Beethoven, Schubert, Mahler en Sibelius, (lees meer)
- woensdag 13 november.   De moderne tijd, vanaf begin 20ste eeuw met een veelheid van componisten. (zie hieronder)

Daarna volgen in 2020 nog 5 bijeenkomsten in januari, februari, maart, april en mei. Dus iedere maand één. Over de inhoud daarvan volgt later dit jaar meer informatie.

Kosten
De kosten per avond bedragen € 10,= per persoon. 
Wilt u aan de hele serie van 2019 deelnemen, dan betaalt u slechts voor de drie avonden samen € 25,=
In de kosten van deelname is steeds een kopje koffie of thee voor aanvang en in de pauze begrepen, en niet te vergeten de digitale tekst en de muziek van de presentatie van de avond. 

13 november De Moderne Tijd
Moderne klassieke muziek is méér dan alleen maar een wirwar aan klanken of een bak herrie! De 20e eeuw is namelijk een periode met klassieke muziek die soms avant-gardistisch, soms experimenteel, dan weer verrassend ‘oud’ klinkt!

Het individualisme en de diversiteit die in de romantische periode al aanwezig was, wordt in de 20e eeuw alleen maar groter. Veel muziek valt niet in te delen in bestaande categorieën en genres: Componisten kunnen naar eigen behoeften en inzichten van elementen uit alle mogelijke muziek, gebruik maken, het aantal varianten is onbeperkt. Dat maakt moderne klassieke muziek dan ook meteen zo boeiend!

Het blijft in deze presentatie echter niet bij de vernieuwingen uit de eerste helft van de 20e eeuw (Claude Debussy, Erik Satie, Maurice Ravel, Arnold Schönberg, Igor Stravinski en Sergej Prokofjev). Ook in de muziek van na 1950 horen we toepassingen van impressionistische en expressionistische tendenzen, neo-classisistische technieken en ontwikkelt zich de minimal music in de negentiger jaren (Georgi Ligeti, John Cage, Pierre Boulez, Karl-Heinz Stockhausen, John Adams, Steve Reich en Philip Glass).

De eigentijdse klassieke muziek, die dan vaak met de term ‘postmodern’ wordt aangeduid, mondt uit in een brede variëteit van stijlen en genres en levert muziek op van uiterst aantrekkelijke composities, zoals de werken van Arvo Pärt, Sofia Gubaidoelina, Tan Dun, Witold Lutoslawski, Hans Werner Henze, Alfred Schnittke en vele, vele anderen!


copyright 2020    Winterdijk30b  |  website: hoofzaak