Skip to main content

Duiker en Dudok

Jan Duiker (1890 – 1935) ontpopte zich tot de apostel van het Nieuwe Bouwen. Zijn creatie Sanatorium Zonnestraal (1928) in Hilversum wordt nog steeds gezien als een van de beste Nederlandse gebouwen van de 20e eeuw. In 2018 werd Zonnestraal bijna verkozen tot werelderfgoed. Zonnestraal werd een beroemd sanatorium voor tuberculosepatiënten. Het gebouw bestaat uit een hoofdgebouw en twee paviljoens. Het complex is nu een bruisend bedrijventerrein.

Willem Dudok (1884 – 1974) bouwde tegelijkertijd een ander iconisch gebouw: het raadhuis van Hilversum. Deze speelse compositie van horizontale en verticale volumes en de asymmetrische opbouw van de gevels maken het een spannend en imponerend gebouw. Even indrukwekkend als het exterieur is ook het interieur: een samenspel van ruimte, vormgeving, inrichting, licht, kleur en materialen. Bovendien werd hij trendzetter op het gebied van scholenbouw en kreeg hij veel navolging in ons land. De invloed bleef echter niet beperkt tot Nederland en Dudok werd zelfs geëerd in Amerika en Engeland waar men het woord Dudoky introduceerde.

Joris van Sleeuwen is in 1982 afgestudeerd in geschiedenis en in 1991 als kunsthistoricus. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Hij is werkzaam in het volwassenonderwijs en verzorgt cursussen, lezingen en kunstreizen.
Een reactie van een van zijn cursisten: “Hij is een levendige docent, die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis.”

Georganiseerd door 't Nut.
NUT-leden € 12,50, niet-leden € 17,50 inclusief 1 x koffie/thee in de pauze en 1 drankje na afloop. 
Zaal open 19.00 uur

 

Evenement-informatie

Aanvang woensdag 14 februari 2024 19:30
Prijs per persoon €17,50

Wij accepteren geen reserveringen meer